NATUUR & STRUCTUUR

Atelier Basalt / Thomas de Roo

thomas-in-werkplaats-basalt
Lies-in-atelier-Basalt

Het porselein dat ik decoreer is voor een deel met de hand gemaakt door Thomas de Roo van Atelier Basalt.

Hij draait, decoreert, stookt en glazuurt in zijn eigen porseleinwerkplaats annex winkel in Den Haag, Spui 230, www.pottery-basalt.com.

Ik werk daar op de nog ongebakken klei. Dat heeft voor- en nadelen. De objecten zijn in dat stadium zeer kwetsbaar, maar je kunt er wel in snijden en krassen en er reliëf in maken. Dat laatste vind ik een fantastisch procedé.

Het gaat als volgt: ik teken met potlood (dat in de oven weg bakt) een ontwerp. Dat ontwerp kras ik vervolgens meestal uit. Daaroverheen penseel ik met een oplossing van schellak in spiritus de delen die als reliëf op de ondergrond moeten komen te liggen. Als de schellak goed gedroogd is, haal ik met een vochtige spons een laagje klei weg op de delen waar geen schellak op zit. Thomas bakt het stuk daarna eerst zonder glazuur, waarbij de schellak weg brandt. En daarna glazuurt hij het stuk, om het vervolgens opnieuw te bakken. Het mooiste resultaat geeft het reliëf als er heel weinig glazuur op zit, maar genoeg om ervoor te zorgen dat het porselein niet poreus blijft.

In sommige gevallen laat ik de stukken geheel ongekleurd. Maar ik kan ze thuis ook verder bewerken met "opglazuur" porseleinverf. En een enkele keer verf ik het nog ongebakken stuk voordat ik aan het reliëf begin, zodat er een gekleurd reliëf ontstaat.

Daarnaast beschilder ik thuis porselein dat ik in de winkel koop. Dat vereist een geheel andere techniek, waarmee je veel preciezer, maar minder vrij kunt werken.

Mijn inspiratie voor de ontwerpen haal ik uit de natuur. Daar zijn zoveel prachtige vormen en kleuren te vinden! Ik ben niet voor niets bioloog geworden, ik heb er altijd heel erg van genoten en wil dat graag aan anderen laten zien.

Designed & Hosted by 2B Support

Scroll naar boven